Araştırma Ekibimiz

Tacan İldem

Tacan İldem
Başkan, EDAM

2020 Nisan ayına kadar NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüten Büyükelçi Tacan İldem 2019 Londra Liderler Zirvesi kararı uyarınca NATO Genel Sekreteri tarafından oluşturulan NATO 2030 Değerlendirme Süreci Bağımsız Uzmanlar Grubunda görev aldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Büyükelçi İldem 1978 ile 2021 yılları arasındaki uzun meslek hayatında Türkiye’yi AGİT Daimi Temsilcisi, NATO Daimi Temsilcisi ve Lahey Büyükelçisi görevlerinde temsil etti. Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü, Dişişleri Başdanışmanı ve Sözcüsü görevlerinde bulundu. Mesleğinin daha önceki yıllarında ise Brüksel’de NATO Daimi Temsilciliğinde, Yeni Delhi, Vaşington ve Atina Büyükelçiliklerinde çeşitli kademelerde görev yaptı.


Sinan Ülgen


Direktör, EDAM

Sinan Ülgen 1987 senesinde Virginia Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri ve ekonomi alanlarında çift ana dalla mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimine Belçika’nın Brugge kentinde bulunan Avrupa Koleji’nde devam etmiş ve 1990 senesinde Avrupa ekonomik entegrasyonu üzerine yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. Sonrasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kariyer diplomatlığına başlamıştır. 1992’de Brüksel’de Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciği’na atanmış ve Türkiye-AB gümrük birliği anlaşması müzakerelerini yürüten ekibin bir mensubu olmuştur.

Ülgen İstanbul Ekonomi Danışmanlık’ın kurucu ve yönetici ortağıdır. Firma uluslararası şirketlerin piyasaya giriş stratejileri, Türkiye’yle alakalı siyasi ve ekonomik riskler ve mevzuat meseleleri üzerine odaklanmaktadır.

Ülgen aynı zamanda İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) direktörüdür ve Brüksel’deki Carnegie Europe’ta misafir araştırmacıdır. Araştırmaları ve görüş yazıları, Carnegie Endowment of International Peace, Center for European Policy Studies, Center for European Reform, Atlantic Council, German Marshall Fund, Brookings ve World Economic Forum’un yanı sıra, Le Figaro, Financial Times, Wall Street Journal, European Voice, Project Syndicate ve Uluslararası New York Times gibi gazetelerde yayınlanmıştır. Aynı zamanda Türkiye-AB ilişkileri üzerine Kemal Derviş ile kaleme aldıkları bir kitabın ortak yazarıdır ve uluslararası basında Türkiye’ye dair gelişmeler konusunda görüşlerine sıkça yer verilmektedir. Ülgen Roma’daki NATO Savunma Koleji’nin akademik danışma kurulunda görev almıştır. World Economic Forum’un Avrupa Konseyi’nin bir mensubu olmuştur. Ayrıca NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in oluşturduğu bir uluslararası politika uzmanları oluşumunun parçası olmuştur.


ÇİĞDEM ÜSTÜN

Genel Sekreter

Çiğdem Üstün, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden onur derecesiyle mezun olduktan sonra ve İngiltere’de East Anglia Üniversitesi’nde Avrupa Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Limerick Üniversitesi’nden (İrlanda) AB ve Türk Güvenlik Kültürlerinin Karşılaştırılması üzerine Avrupa Çalışmaları alanında doktora derecesine sahiptir. Doktora tezi 2010 yılında I.B. Tauris tarafından basılmıştır. Doçentliğini 2014 yılında Avrupa Çalışmaları alanında almıştır. İlgi alanları Avrupa entegrasyonu, genişleme, AB-Türkiye ilişkileri, Türk dış politikası ve AB Komşuluk Politikaları’dır. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Üstün, Limerick Üniversitesi, Katanya Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. Türkiye Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK), Romanya Baltık ve İskandinav Araştırmaları Derneği (Târgoviște), Kalkınma, Göç ve Sosyal Politikalar Derneği ve Dış Politikada Kadınlar Girişimi üyesidir. 2019 yılında yardımcı editör olarak Uluslararası İlişkiler (SSCI) dergisinin editör kadrosuna katılmıştır. Uzmanlık alanlarında yayınlanmış çok sayıda makale, kitap ve kitap bölümü ve görüş yazıları bulunmaktadır. AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu, 7. Çerçeve Programı, Katılım Öncesi Mali Yardım Bilgi ve İletişim Programı, ve Sivil Düşün Programı gibi programlar tarafından desteklenen bir dizi projede çalışmıştır.


Sinem Akgül Açıkmeşe

SİNEM AKGÜL AÇIKMEŞE
Araştırma Direktörü

Prof. Dr. Sinem Akgül Açıkmeşe, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde 2011’den bu yana öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisans derecelerini Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları-Uluslararası İlişkiler programından ve Jean Monnet bursiyeri olarak London School of Economics’ten Avrupa Çalışmaları alanında aldı. TÜBA bursiyeri olarak Ankara Üniversitesi’nin Avrupa Birliği-Uluslararası İlişkiler programından doktora derecesine hak kazandı (2008). London School of Economics’te misafir doktora öğrencisi, University of California-San Diego’da ve Stellenbosch Üniversitesi’nde misafir araştırmacı, Harvard Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi (2017) olarak bulundu. Prof. Dr. Açıkmeşe, International Studies Association’ın (ISA) Yönetim Konseyi üyesi (2018-2020), UİK Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri, European Review of International Studies dergisinin alan editörüdür. AB’nin Erasmus+, Marie Curie ve Jean Monnet programları kapsamında araştırma projeleri yürüten ve uluslararası-ulusal bilimsel dergiler ile kitaplarda makaleleri yayınlanan Prof. Açıkmeşe’nin akademik ilgi alanları arasında Güvenlik Çalışmaları, Avrupa bütünleşmesi ve güvenliği ile AB-Türkiye ilişkileri bulunmaktadır. Prof. Açıkmeşe, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü bünyesinde, “Avrupa Birliği’nde Hibrit Tehditler” konusunda Avrupa Komisyonu Jean Monnet Kürsüsü projesini yürütmektedir.


Can Kasapoğlu

CAN KASAPOĞLU
Güvenlik ve Savunma Araştırmaları Direktörü

Doktorasını Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden, yüksek lisans derecesini de Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü’nden alan Dr. Kasapoğlu, EDAM’ın Güvenlik ve Savunma Araştırmaları Programı direktörüdür. EDAM’daki görevinin yanı sıra, Dr. Kasapoğlu aynı zamanda Washington merkezli Hudson Enstitüsü’nde kıdemli analisttir. Dr. Kasapoğlu geçtiğimiz yıllarda, Roma’da bulunan NATO Savunma Koleji’nde Eisenhower Fellow olarak çalışmış, Tallinn’de bulunan NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’nde akademik araştırmacı olarak bulunmuştur. Savunma konuları ve açık-kaynaklı istihbarat alanlarında uzmanlaşan Dr. Can Kasapoğlu, Fransa’da FRS, İsrail’de BESA Center ve Almanya’da SWP gibi güvenlik politikaları alanında önde gelen think-tank’lerde görev yapmıştır. Edam’daki görevinin dışında, Dr. Kasapoğlu daha önce ABD’nin Rusya & eski Sovyet coğrafyası alanında önde gelen düşünce kuruluşlarından Jamestown Foundation bünyesinde ‘Avrasya Bölgesi Askeri Analisti’ ünvanı ile görev almıştır. Ayrıca, Turkish Heritage Organization tarafından periyodik olarak yayımlanan Turkish Defense Review Journal’ın editörlüğünü de yapmıştır. Dr. Can Kasapoğlu, çeşitli NATO organizasyonlarında brifingler hazırlamış, Baltık Savunma Koleji Komuta Yüksek Komuta Kursu’nda seminerler vermiştir. Dr. Kasapoğlu, the Washington Institute for Near East Policy, Carnegie Endowment for International Piece, Istituto Affari Internazionali, Konrad Adenauer Stiftung, RUSI gibi birçok düşünce kuruluşu için yayınlar yapmış; the Washington Post, the New York Times, Al Jazeera, TRT World, BBC, France 24, Deutsche Welle gibi birçok basın kuruluşu için değerlendirmelerde bulunmuştur. Anadolu Ajansı için düzenli siyasi-askeri analizler kaleme almaktadır.

Dr. Kasapoğlu’nun çalışmaları @ckasapoglu1 Twitter hesabı üzerinden takip edilebilir.


BARIŞ KIRDEMİR
Savunma Analisti


Sine Özkaraşahin


EDAM Analist

Sine Özkaraşahin EDAM’ın Güvenlik ve Savunma Araştırmaları Programı’nda analisttir. Lisansını Leiden Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar (Kuzey Amerika çalışmaları ile) bölümünden almış olan Özkaraşahin, yüksek lisansını da Sciences Po Paris’te Uluslararası Kalkınma (Ortadoğu Çalışmaları ve Proje Yönetimi ile) tamamlamıştır. Sine Özkaraşahin, Kanada’daki Ottawa Üniversitesi’nde de Çatışma Analizi ve İnsan Hakları üzerine yan dal derecesine sahiptir.

Özkaraşahin, EDAM’daki görevi öncesinde Kıbrıs Mülteci Derneği ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü gibi uluslararası kurumlar / sivil toplum organizasyonlarında da proje yönetimi bölümünde görev almıştır. Sine Özkaraşahin, EDAM’daki görevinin yanı sıra Hollanda merkezli bir güvenlik danışmanlık firmasında da analist olarak çalışmaktadır. EDAM’daki çalışmaları açık kaynaklı istihbarat analizi, SİHA / İHA teknolojileri, savunma ekonomisi ve savunma alanında gelişmekte olan yıkıcı teknolojiler üzerine odaklanan Sine Özkaraşahin, aynı zamanda Washington merkezli Jamestown Foundation bünyesinde de bu konularda düzenli olarak değerlendirmeler kaleme almaktadır. Özkaraşahin, Atlantic Council, Arab News, ABC News ve NOS gibi uluslararası mecralara da sık sık görüş vermektedir. Çalışmaları, @sineozkarasahin Twitter adresinden takip edilebilir.